TimeCenter

Den gamla tidens spa

Sök efter ett mysigt spa i Stockholm Boka ett spa på endast 60 sekunder!
Stockholm

Den gamla tidens spa

Spa som ord kommer från den belgiska orten med just det namnet. Spa - orten - var en av de första välkända kurorterna, belägen i en dalgång som kantar bergskedjan Ardennerna. I området finns mineralhaltiga, varma källor som gör underverk kroppen. Redan på 1300-talet vallfärdade folk till denna belgiska ort för att finna hälsan. En sparesa bestod alltså från början av bad i naturliga källor, senare belv det badhus. Idag är begreppet utökat ganska rejält och kan till och med inkludera en ansiktsbehandling i en Stockholmssalong.

Ibland kan man stöta på information om att ordet spa skulle vara en akronym för "Salus per Aquam", ungefär "Hälsa genom vatten", eller någon snarlik variant, men det är en efterkonstruktion och får snarare ses som en nutida backronym.

Spakulturen

Det finns en ganska gedigen historia i Sverige när det kommer till spa. Kurorten Loka Brunn öppnade redan år 1720 och kurorterna i Sverige var främst besökta av människor med kronisk smärta och reumatism. Kända kurorter i utlandet inkluderar: Baden-Baden, Budapest och Bath.

Idag pratar man om fyra hörnstenar när man ska förklara vad ett spa är: rörelse, vila, näring, beröring. Seriösa spainstutitioner ser till att det finns en harmoni mellan dessa genom att erbjuda tid och plats för vila, för motion, hälsosam mat och massage i olika former. Vatten ska alltid ha en central roll i ett spa.

Boka in dig på ett spa i Stockholm!


 Om TimeCenter  
© 2018 TimeCenter